wtorek, 4 października 2022

Zapiekanka ryżowa z owocami

Może być deser, może być śniadanie na słodko, może być lekki obiad, wybór należy do Was.
My jedliśmy na śniadanie, było pysznie i wykorzystałam owoce z zamrażarki i Wam polecam.
Szybkie w wykonaniu i szybko znika.
Ciemny kolor jabłek na zdjęciu nie oznacza że zapiekanka jest spalona tylko skarmelizowana i jest super.
Polecam gorąco.
Zapiekanka z owocami.

Składniki: forma do zapiekania 22 cm
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 500 ml mleka
  • 100 g rodzynków
  • 3 jaja
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki borówki brusznicy - miałam z zalewy
  • 250 g czereśni - miałam mrożone

Przygotowanie zapiekanki:
  • Rodzynki zalałam wrzącą wodą i pozostawiłam na 15 minut aby napęczniały.
  • Ryż ugotowałam na mleku, jeśli jest za rzadki warto go osączyć.
  • Żółtka utarłam z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Białka ubiłam na sztywno z odrobiną soli.
  • Wymieszałam ubite żółtka z ryżem, dodałam osączone rodzynki i delikatnie połączyłam z ubitą pianą z białek.
  • Formę do zapiekania wysmarowałam połową masła i przełożyłam 1/3 masy.
  • Posypałam osączoną brusznicą.
  • Teraz nałożyłam kolejną 1/3 część masy i na nią ułożyłam rozmrożone czereśnie.
  • Z jabłka wykroiłam gniazdo nasienne i pokroiłam je w plasterki.
  • Wlałam do formy resztę masy i ułożyłam jabłka.
  • Na jabłka w małych kawałeczkach ułożyłam resztę masła i posypałam cukrem trzcinowym.
  • Zapiekankę włożyłam do nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam 45 minut.
  • Podałam gorącą ale równie pysznie smakuje zimna.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na plaży

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger