poniedziałek, 3 października 2022

Tagliatelle z tuńczykiem i rydzami

Uwielbiam rydze a jak jest na nie sezon to często smażę np. na maśle, są pyszne.
Tym raze połączyłam je z tuńczykiem i tagliatelle i to było znakomite połączenie.
Polecam gorąco.
Makaron z rydzami.

Składniki:
Rydze:
  • 250 g rydzów - miałam mrożone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
Makaron:
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • biała część średniego pora
  • 1 dymka
  • sól morska
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 - 5 łyżek wody z gotowania makaronu
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 pęczka szczypiorku do posypania
Przygotowanie dania:
  • Najpierw zajęłam się rydzami.
  • Lekko je rozmroziłam, jeśli macie świeże to jeszcze lepiej, tylko trzeba je oczyścić.
  • Posiekałam ząbek czosnku.
  • Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim grzyby, jakieś 5 minut, posoliłam, dodałam czosnek.
  • Smażyłam 1 minutę, odstawiłam.
  • Pora pokroiłam w kosteczkę, posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem i posiekałam czosnek.
  • Ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam zostawiając 1/2 szklanki wody z jego gotowania.
  • Na oliwie podsmażyłam pora, jakieś 5 minut i dymkę z czosnkiem.
  • Wlałam teraz sos ostrygowy, wodę z makaronu i dusiłam 2 minuty.
  • Włożyłam na patelnię ugotowany makaron, wymieszałam.
  • Na talerzu rozłożyłam makaron, kawałki tuńczyka, podsmażone rydze i posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jesień nad Grabią w Ldzaniu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger