czwartek, 29 września 2022

Barszcz biały zabielany

Talerza dobrego barszczu o każdej porze roku nie odmówię.
Taki kremowy, pikantny i wyrazisty barszczyk z białą kiełbasą jest pyszny na Wielkanoc ale i o każdej innej porze roku smakuje wyśmienicie.
Jadacie taki czy inaczej gotujecie?
Barszcz zabielany.

Składniki:
  • 4 małe białe surowe kiełbaski
  • 500 ml wody
  • 1 marchew
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula opalana
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • kiełki do dekoracji
Zakwas pszenny na barszcz:
  • 1/2 szklanki zakwasu pszennego
  • 100 g wody
  • 50 g mąki pszennej T 650
Przygotowanie zakwasu:
  • Zakwas wymieszałam z wodą i mąką w słoiczku, przykryłam gazą i odstawiłam na 24 godziny aby się ukwasił.
Przygotowanie barszczu:
  • Kiełbaski białe zalałam wodą i doprowadziłam do wrzenia, wyłączyłam ogień i pod przykryciem parzyłam kiełbasę 10 minut.
  • Potem wyjęłam kiełbaski z garnka.
  • Marchew pokroiłam w kostkę.
  • Cebulę opaliłam nad ogniem tak jak do rosołu.
  • Do garnka włożyłam liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cały ząbek czosnku, wsypałam łyżeczkę soli, dodałam opaloną cebulę i gotowałam 10 minut aż marchew zmiękła.
  • Kiełbasę pokroiłam w plastry i wrzuciłam do garnka.
  • Wlałam zakwas, zagotowałam.
  • Na koniec wlałam zahartowaną barszczem śmietankę i ponownie zagotowałam.
  • Doprawiłam jeśli trzeba solą i dodałam świeżo mielony czarny pieprz.
  • Na talerzu posypałam kiełkami.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lubinie woj. kuj - pom

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger