czwartek, 4 sierpnia 2022

Shatta - czerwona lub zielona

Shatta to niezbędny element palestyńskiego stołu.
Gospodynie mają ją w kuchni zawsze i dodają do czego się da.
Shatta ożywia dania tłuszczowe, a łagodnym nadaje smaku, dlatego warto zawsze mieć jakiś słoik w lodówce.
Przepis na shattę pochodzi z książki Samiego Tamimi i Tary Wigley "Palestyna".
Shatta.

Składniki:
  • 250 g czerwonych lub zielonych lub mieszanych papryczek chili
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa do zalania
Przygotowanie shatty:
  • Ja zrobiłam shattę z papryczek mieszanych ale można zrobić samą zieloną lub samą czerwoną, jak lubicie i uważacie.
  • Pokroiłam papryczki w cieniutkie plasterki wraz z nasionami.
  • Przełożyłam je do słoika z pokrywką, wsypałam sól i dokładnie wymieszałam.
  • Zamknęłam słoik i wstawiłam do lodówki na trzy dni.
  • Trzeciego dnia odcedziłam od płynu a chili zmiksowałam nie tak do końca na pastę.
  • Dodałam ocet i sok z cytryny, wymieszałam i z powrotem włożyłam do słoiczka.
  • Zalałam oliwą do wysokości i wstawiłam do lodówki.
  • Oliwa przebywając w lodówce gęstnieje, dlatego po wyjęciu należy dobrze potrząsnąć słoikiem.
  • Jeśli zrobicie więcej to wystarczy słoiki zapasteryzować.
Smacznego.
Przepis kuchni palestyńskiej
"Podróże małe i duże"
Alstremeria

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger