Jeśli risotto to muszą być koniecznie Włochy a tu nie, moje dzisiejsze danie pochodzi z Grecji.
Przepis na danie znalazłam w książce "Czas na Grecję".
Risotto to moje ulubione danie ale z kapustą to go jeszcze nie jadłam, czas było to nadrobić.
Co się okazało? że jest przepyszne i trzeba by dokładki.
Zaczynamy?
Risotto z młodą kapustą.
- 1/2 główki młodej kapusty
 - 2 cebule
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1 łyżka słodkiej papryki
 - 250 g ryżu do risotto - miałam arborio
 - 400 g passaty pomidorowej
 - 250 ml białego wytrawnego wina
 - 500 ml wody
 - pieprz czarny
 - cytryna
 - natka pietruszki
 - olej do smażenia
 
- Kapustę pokroiłam w grubą kostkę, włożyłam do garnka.
 - Dodałam pokrojoną drobno cebulę, sól i paprykę i smażyłam na oleju aż się zrumieniły.
 - Teraz dodałam ryż i smażyłam 5 minut.
 - Potem wlałam wino, passatę i wodę i gotowałam na dużym ogniu aż ryż wchłonął cały płyn i stał się klejący.
 - Doprawiłam sokiem z cytryny.
 - Podałam posypane natką pietruszki.
 
Przepis kuchni greckiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.