czwartek, 16 czerwca 2022

Smażone ziemniaki po meksykańsku

Uwielbiamy dania kuchni meksykańskiej, czemu więc nie usmażyć ziemniaków w tym stylu.
Są równie pyszne, no nie, są pyszniejsze niż te smażone w głębokim oleju czytaj frytki a do tego królują w kuchni Meksyku.
Polecam gorąco jako dodatek do mięsiwa, albo same zajadajcie.
Ziemniaki po meksykańsku.
Składniki:
  • 400 g ziemniaków 
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub łyżeczka świeżego 
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • sól morska
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie ziemniaków:
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę o boku 1 cm.
  • Na patelnię wlałam 1 łyżkę oleju i wrzuciłam ziemniaki.
  • Smażyłam aż zmiękły ok. 15 minut.
  • Mają być miękkie z chrupiącą skórką.
  • Teraz wlałam resztę oleju, dodałam posiekaną cebulę i czosnek, smażyłam 5 minut.
  • Dodałam posiekaną papryczkę chili, pomidora pokrojonego w kostkę, kmin, oregano i smażyłam jeszcze 4 - 5 minut.
  • Zajadamy od razu albo na zimno jak ktoś tak lubi.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś na szlaku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger