niedziela, 12 czerwca 2022

Greckie placki pomidorowe - Tomatokeftedes

Fajna nazwa dla tych przepysznych placków.
Przepis znalazłam u Malwiny i szybko usmażyłam bo uwielbiam kuchnię grecką prawie tak mocno jak włoską czy hiszpańską.
Te placki są pożywne, przepyszne, idealne do pracy na II śniadanie czy do szkoły.
Polecam gorąco.
Tomatokeftedes.

Składniki: ok. 8 placków
  • 3 dojrzałe pomidory z pestkami - ok. 500 g
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanych listów mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska  
  • pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 - 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
Do podania:

Przygotowanie placków:
  • Pomidory obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę.
  • Razem z sokiem włożyłam je do miski.
  • Dodałam sól, zioła, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo, dokładnie wymieszałam.
  • Stopniowo, łyżka po łyżce wsypywałam mąkę mieszając.
  • Czasami jak pomidory mają mniej soku mąki trzeba mniej a czasami więcej.
  • Musicie próbować sami, ciasto ma być jak gęste ciasto naleśnikowe.
  • Ma rozgrzany olej nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z sosem czosnkowym.
  • Jak podaje Malwina pomidory powinny być dojrzałe i z dużą ilością pestek.
  • Jeśli takie nie są należy je po pokrojeniu posolić aby puściły sok.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Prosna w Bolesławcu woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger