My uwielbiamy sorgo a dziś połączyłam je z warzywami i jest przepysznie.
Polecam wszystkim dbającym o figurę.
Sorgo nie podnosi indeksu glikemicznego i jest niskokaloryczne.
Sorgo z warzywami.
Składniki:- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 cm białej części pora
- 2 małe cebulki
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g fasoli Mamut
- 2 pomidory
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa do smażenia
- 200 g czerwonego sorgo
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu mango - mięta pikantnego
- szczypta cukru trzcinowego
- Sorgo dzień przed gotowaniem namoczyłam w zimnej wodzie na 12 godzin.
- Potem gotowałam w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 minut.
- Razem z sorgo gotowałam fasolę tak aby była al'dente.
- Wyłowiłam fasolę i pokroiłam na kawałki.
- Wszystkie warzywa rozdrobniłam i tak: papryki pokroiłam w paski, selera w plasterki, pora i cebulę drobno posiekałam, cukinię pokroiłam wraz ze skórką w paseczki, czosnek posiekałam, pomidory pokroiłam w kostkę.
- Na dużej patelni smażyłam na oliwie wszystkie warzywa po kolei zaczynając do cebuli pora i czosnku, potem seler, papryki, cukinia i pomidory.
- Zalałam całość bulionem i gotowałam jakieś 5 minut bez przykrycia aby bulion odparował.
- Na koniec dodałam odcedzone sorgo i ugotowaną fasolę, sól, pieprz, cukier i sos z mango.
- Gotowałam jeszcze 5 minut.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.