środa, 6 kwietnia 2022

Sorgo w sosie z warzyw

Sorgo to starożytne zboże bezglutenowe uprawiane tysiące lat temu w Afryce.
My uwielbiamy sorgo a dziś połączyłam je z warzywami i jest przepysznie.
Polecam wszystkim dbającym o figurę.
Sorgo nie podnosi indeksu glikemicznego i jest niskokaloryczne.
Sorgo z warzywami.
Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 cm białej części pora
  • 2 małe cebulki
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g fasoli Mamut
  • 2 pomidory
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa do smażenia
  • 200 g czerwonego sorgo
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu mango - mięta pikantnego
  • szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie dania:
  • Sorgo dzień przed gotowaniem namoczyłam w zimnej wodzie na 12 godzin.
  • Potem gotowałam w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 minut.
  • Razem z sorgo gotowałam fasolę tak aby była al'dente.
  • Wyłowiłam fasolę i pokroiłam na kawałki.
  • Wszystkie warzywa rozdrobniłam i tak: papryki pokroiłam w paski, selera w plasterki, pora i cebulę drobno posiekałam, cukinię pokroiłam wraz ze skórką w paseczki, czosnek posiekałam, pomidory pokroiłam w kostkę.
  • Na dużej patelni smażyłam na oliwie wszystkie warzywa po kolei zaczynając do cebuli pora i czosnku, potem seler, papryki, cukinia i pomidory.
  • Zalałam całość bulionem i gotowałam jakieś 5 minut bez przykrycia aby bulion odparował.
  • Na koniec dodałam odcedzone sorgo i ugotowaną fasolę, sól, pieprz, cukier i sos z mango.
  • Gotowałam jeszcze 5 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Murale na przystankach - Wola Wężykowa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger