środa, 16 lutego 2022

Kremowe risotto brokułowe

Przepis na to przepyszne danie pochodzi z książki Jamiego Olivera "7 sposobów".
Risotto tak przyrządzone jest kremowe, pyszne i za szybko znika z talerza.
jak jedliśmy to tylko pomrukiwania było słychać, dlatego polecam gorąco.
Risotto z brokułami.

Składniki:
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • 1 brokuł ok. 375 g
  • 1 cebula
  • 2 filety z sardeli w oleju
  • 300 g ryżu arborio
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 60 g gorgonzoli
  • oliwa 
Przygotowanie risotta:
  • Bulion postawiłam na palniku aby ciągle lekko "pyrkotał", musi być gorący.
  • Zdrewniałą część łodygi brokuła odcięłam a resztę łodygi drobno posiekałam.
  • Różyczki podzieliłam na mniejsze kawałki.
  • Posiekałam cebulę.
  • Do środka dużego rondla wlałam 1 łyżkę oliwy i podsmażyłam cebulę i posiekaną łodygę brokuła.
  • Smażyłam ok. 8 minut aż zmiękły.
  • W międzyczasie dodałam na patelnię sardele aby się rozpadły a zostawiły swój smak.
  • Teraz wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty ok. 2 minut.
  • Następnie po chochli zaczęłam wlewać bulion, ciągle mieszając.
  • Wlewałam kolejne chochelki dopiero wówczas jak pierwszą wchłonął ryż.
  • I tak do końca bulionu, będzie to trwało ok. 20 minut.
  • Po upływie ok. 10 minut dodałam również różyczki brokuła.
  • Listki natki pietruszki włożyłam do moździerza, dodałam sok z 1/2 cytryny oraz 2 łyżki oliwy, utłukłam na pesto.
  • Na patelnię wkruszyłam połowę ilości sera gorgonzola, wlałam sok z 1/2 cytryny i wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam resztą pokruszonego sera oraz skropiłam oliwą pietruszkową.

Smacznego.
Przepis Jamiego Olivera.
"Podróże małe i duże"
Latem

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger