piątek, 14 stycznia 2022

Udon z kalmarami i łososiem

Udon to rodzaj grubego, miękkiego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej.
Przeważnie podaje się go do zupy, tym razem u mnie zjedzony z kalmarami i łososiem.
Gotowy makaron Udon do nabycia w Kuchniach Świata.
Danie było pyszne i dzielę się przepisem bo warto sobie takie przygotować.
Polecam gorąco wielbicielom owoców morza i nie tylko.
Udon z kalmarami i łososiem.

Składniki:
  • 400 g gotowego makaronu Udon
  • 150 g filetu z łososia ze skórą
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g pierścieni kalmarów
  • 1 jajo
  • bułka tarta do obtoczenia
  • oliwa do smażenia
  • sól morska
  • pieprz brazylijski świeżo mielony
  • liście sałaty rzymskiej
  • listki kolendry
Przygotowanie dania:
  • Makaron zalałam wrzącą wodą aby się ogrzał.
  • Łososia wraz ze skórą pokroiłam w paski.
  • Zalałam sosem ostrygowym i natarłam rybę, odstawiłam na 30 minut.
  • Jajo rozkłóciłam z solą i pieprzem.
  • Pierścienie kalmarów zanurzałam w jaju a potem bułce tartej.
  • Na oleju podsmażyłam paski łososia aby były chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku czyli po minucie z jednej i drugiej strony.
  • Na tą samą patelnię wlałam oliwę i podsmażyłam kalmary, po 2 minuty z każdej strony, zdjęłam z patelni.
  • Makaron odcedziłam wrzuciłam na patelnię, wymieszałam.
  • Podałam z paskami łososia i krążkami kalmarów posypane listkami kolendry.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Glistnik jaskółcze ziele

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger