sobota, 22 stycznia 2022

Naleśniki ziemniaczane z salsą

Delikatne, puszyste, pachnące, takie są dzisiejsze naleśniki.
Warto je sobie przygotować na śniadanie czy na obiad, będzie wyśmienicie.
Do smażenia naleśników potrzebna jest odrobina oleju, jednak jak macie patelnie nieprzywierającą można smażyć bez tłuszczu.
Polecam gorąco.
Naleśniki z ziemniaków.

Składniki: 7 sztuk o średnicy 22 cm
Ciasto:
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g mleka
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • 120 g mąki T "00"
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • 100 ml wody
Salsa:
  • 1 awokado
  • 1/2 niedużej papai
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 - 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 szalotka
  • sól morska
  • pieprz brazylijski
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie naleśników:
Ciasto:
  • Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach.
  • Posiekałam drobno cebulę, można ją zetrzeć na tarce.
  • Przecisnęłam czosnek do ziemniaków.
  • Dodałam sól i pieprz, wymieszałam.
  • Ubijałam 5 minut mleko aż stało się puszyste i wlałam wraz z wodą do ziemniaków, zmiksowałam.
  • Dodałam olej i mąkę, zmiksowałam ponownie.
  • Odstawiłam ciasto na 15 minut.
  • Potem usmażyłam 7 naleśników z obu stron na złoty kolor.
Salsa:
  • Wszystkie warzywa pokroiłam w drobną kosteczkę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i octem.
  • Na każdy naleśnik nakładałam porcję salsy i zwijałam w rulon.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kaczeńce

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger