wtorek, 11 stycznia 2022

Deser jabłkowy z jogurtem w pucharkach

Takie małe desery w pucharkach uratowały niejedną imprezę.
Szybko się je robi, szybko też znikają.
Zapraszam zatem na przepyszny deser.
Deser w pucharkach.

Składniki:
  • 5 jabłek kwaskowych - u mnie antonówka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu do jogurtu
  • 1 łyżka płatków migdałowych podprażonych
  • 1 łyżka proszku z liofilizowanych jagód Acai
  • 1 łyżka pestek z dyni
Przygotowanie deseru:
  • Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam pokrojone jabłka, smażyłam aż się całkiem nie rozpadły.
  • Po wyłączeniu ognia dodałam miód i wymieszałam z cynamonem.
  • Jogurt grecki zmiksowałam z miodem.
  • Na suchej patelni podprażyłam pestki dyni i płatki migdałowe.
  • Na dno pucharków włożyłam podpieczone jabłka, potem podprażone pestki dyni, jogurt z miodem, pył z jagód Acai i na wierzchu posypałam płatkami migdałowymi.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lututowie woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger