wtorek, 7 grudnia 2021

Solianka - солянка

Soliankę pierwszy raz zajadałam będąc na Podlasiu.
Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. 
Solankę uważano za potrawę chłopską.
Oprócz Rosji zupa ta jest popularna w innych słowiańskich krajach byłego ZSRR, na Ukrainie i Białorusi, a także w tych byłych republikach ZSRR.
Polecam gorąco bo to danie bardzo treściwe, połączenie ogórkowej i innych dodatków, zgodnie ze starą tradycją, serwowana jest z odrobiną gęstej śmietany i plasterkiem cytryny oraz posypana natką pietruszki.
Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono - kwaśny smak,
Solianka - солянка

Składniki:
  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowej łopatki
  • 100 g kiełbasy
  • 10 g wędzonki
  • 2500 ml wody
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • spora cebula
  • 4 ząbki czosnki
  • 4 pieczarki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • średni por z zieloną częścią
  • 2 łyżki masła
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwek zielonych
  • 3 łyżki oliwek czarnych
  • 3 łyżki kaparów
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pieprz czarny  
  • sól morska
  • cytryna
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Do podania:
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie solianki:
  • Mięsa zalałam zimna wodą, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, powoli zagotowałam.
  • Dodałam teraz pokrojoną w plastry marchew, pora, selera i pietruszkę i gotowałam ok. 3 godzin dopóki mięso nie zmiękło i zaczęło odchodzić od kości.
  • Wyjęłam wtedy mięso z wywaru i po przestudzeniu podzieliłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do garnka i dałam mu się lekko gotować.
  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na maśle, dodałam koncentrat na patelnię i razem podsmażyłam.
  • Przełożyłam do garnka z mięsem.
  • Kiełbasę i wędzonkę pokroiłam w kostkę, przesmażyłam na suchej patelni i wrzuciłam do zupy.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle, przełożyłam do garnka, który cały czas się gotuje na malutkim ogniu.
  • Ogórki starłam na tarce o grubych oczkach, przesmażyłam na patelni na której smażyła się wędzonka tak długo aż woda odparowała, wrzuciłam do zupy.
  • Teraz dodałam oliwki zielone i czarne, wlałam sok z ogórków kiszonych oraz wrzuciłam plastry wyszorowanej wcześniej cytryny.
  • Całość zagotowałam i trzymałam na ogniu jeszcze 5 minut.
  • Wrzuciłam posiekaną natkę i koperek i doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz wlałam jeszcze trochę soku z ogórków.
  • Na talerzu udekorowałam kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego.
Przepis kuchni rosyjskiej według pomysłu Magdy Gessler.
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger