czwartek, 30 grudnia 2021

Karmelizowane figi z serem pleśniowym

No to mamy przekąskę na sylwestrowe szaleństwa.
Słodkość figi i ostrość sera to idealne połączenie.
Spróbujecie raz a już zawsze widząc figi na straganie nie przejdziecie obok nich obojętnie. 
Zachęcam do zrobienia.
Figi z serem pleśniowym.

Składniki:
  • figi - ile lubicie
  • ser pleśniowy
  • masło klarowane
  • miód
  • listki bazylii

Przygotowanie przekąski:
  • Celowo nie pisałam ilości bo to zależy od Was ile zrobicie takich pysznych fig.
  • Każdą figę nacięłam na krzyż ale nie do końca.
  • Ser pokroiłam/pokruszyłam na kawałki.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane ok. 1 łyżki na 5 fig i zaczęłam je podgrzewać aż stały się miękkie i zaczęły rozchylać.
  • Polałam je wtedy łyżką miodu a w środek powciskałam ser.
  • Smażyłam jeszcze chwilę pod przykryciem aż ser się rozpuścił.
  • Podałam z listkiem bazylii.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lututowie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger