poniedziałek, 29 listopada 2021

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Fiński naleśnik zwany pannukakku smakuje trochę jak budyń waniliowy.
Piecze się go w piekarniku, jest przepyszny.
Podaje się go na zimno lub na ciepło, oprószony cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Ja swój podałam z cukrem różanym.
Pannukakku, naleśnik z Finlandii.

Składniki: forma 20 x 32 cm
  • 3 łyżki masła
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 500 ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
Do podania:
  • cukier różany

Przygotowanie fińskiego naleśnika:
  • Na dno formy włożyłam 3 łyżki masła i wstawiłam ją do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Jak się rozpuściło wyjęłam formę.
  • Teraz zmiksowałam jaja z mlekiem, cukrem, solą i mąką na gładką masę.
  • Wylałam ją do formy, wstawiłam do piekarnika.
  • Piekłam przez 30 minut.
  • Podałam na wpół ciepłe z cukrem różanym.
Smacznego.
Przepis kuchni fińskiej.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Kikolskie woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger