niedziela, 19 września 2021

Zupa krem z dyni z pomidorami i szpinakiem

Dobrych i treściwych zup nigdy za dużo, uwielbiamy.
Tym razem zapraszam na przebogaty smakowo krem z dyni z dodatkami innych warzyw.
Zupa jest aromatyczna i przepyszna, idealna na jesienne dni.
Krem z dyni z dodatkami.

Składniki: 4 porcje
  • 1250 g miąższu dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • gałązka tymianku
  • 1500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 200 g świeżego szpinaku
Przygotowanie zupy:
  • Dynię, marchewkę, czosnek, cebulę pokroiłam w kostkę.
  • 2 pomidory również pokroiłam w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażałam najpierw cebulę i czosnek.
  • Potem dodałam dynię i smażyłam 5 minut.
  • Teraz dodałam marchewkę, pokrojone pomidory, wrzuciłam gałązkę tymianku i wlałam bulion.
  • Gotowałam 15 minut.
  • Wyjęłam tymianek i zmiksowałam zupę na krem.
  • Jak jest za gęsta wystarczy dolać wody.
  • Wymieszałam zupę ze śmietaną, dodałam sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową.
  • Resztę pomidorów pokroiłam w kostkę.
  • Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
  • Na oleju smażyłam razem pomidory i szpinak aż zmiękł.
  • Podałam zupę ze szpinakiem z pomidorami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Żarnowiec

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger