piątek, 2 lipca 2021

Rosyjskie oladuszki na maślance

Oladuszki to rosyjskie placuszki, które jada się najczęściej na śniadanie ze śmietaną i dżemem.
Ciasto na oladuszki przygotowane jest na bazie: kefiru, śmietany czy maślanki.
Moje dzisiejsze oladuszki są na maślance.
Robiłam już na kefirze ale te są delikatniejsze, polecam.
Podałam swoje z dżemem z gorzkich pomarańczy i powidłami śliwkowymi.
Oladuszki na maślance.

Składniki: ok. 10 sztuk
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Do podania: 
  • kwaśna śmietana 
  • dżem z gorzkich pomarańczy
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie oladuszków:
  • Do misy malaksera wlałam maślankę, dodałam jajo, cukier, sól a także mąkę, proszek do pieczenia i zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Odstawiłam miskę z ciastem na 15 minut aby odpoczęło.
  • Małe porcje ciasta wylewałam na rozgrzany tłuszcz i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z dżemem z gorzkich pomarańczy i powidłami śliwkowymi.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Ner w Małyniu woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger