czwartek, 22 lipca 2021

Bób z tofu po koreańsku

Przepis petarda znaleziony u Marty Dymek.
Polecam gorąco wszystkim weganom oraz miłośnikom bobu.
Danie jest znakomite i szybko znika.
Szybko je zrobicie używając bobu świeżego w sezonie czy mrożonego poza nim.
Polecam do spróbowania.
Bób po koreańsku.

Składniki:
  • 500 g bobu świeżego
  • sól morska
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 kostka tofu naturalnego - 180 g
  • 2 - 3 łyżki oleju do tofu
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki oleju 
  • 1/2 pęczka szczypioru
Do podania:  
  • olej sezamowy 
  • szczypiorek 
  • cebulka
Sos:
  • 1/2 - 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki gochugaru lub mieszanki: papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
  • 1/2 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • szczypta czarnego pieprzu 
  • szczypta soli

Przygotowanie dania:
  • Bób ugotowałam w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie.
  • Gotowałam jakieś 5 - 8 minut, odcedziłam, zalałam lodowatą wodą i zostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
  • Potem bób obrałam.
  • Tofu osączyłam i pokroiłam w kostkę.
  • Podsmażyłam je na oleju ze wszystkich stron nie mieszając aby się ładnie podpiekło.
  • Usmażone tofu zdjęłam na ręcznik papierowy.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek posiekałam.
  • Składniki sosu wymieszałam w szklance.
  • Na patelnię na której smażyło się tofu wlałam łyżkę oleju i podsmażyłam cebulę i czosnek.
  • Smażyłam minutę i wlałam sos, zagotowałam.
  • Wrzuciłam teraz tofu i gotowałam kolejne 2 minuty.
  • Na koniec dodałam bób i szczypior i jeszcze 2 minuty gotowałam.
  • Doprawiłam solą i pierzem do smaku.
  • Podałam z ryżem, posypane szczypiorem i skropione olejem sezamowym.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Cytrynek

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger