niedziela, 6 czerwca 2021

Zupa z botwinki i młodej kapusty

Botwinkę uwielbiam i jak tylko pokazuje się na rynku zaraz zajadamy ją w dużej ilości na wszelaki sposób.
A jakby tak dodać do botwinki równie zdrowej i pysznej, młodej kapusty? 
Wiem już że wyjdzie pyszna zupa, spróbujecie?
Zupa kapuścinano - botwinkowa.

Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 nieduże pęczki botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 150 ml śmietany kwaśnej 12 %
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie zupy:
  • Poszatkowałam drobno kapustę.
  • Kapustę przełożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam 10 minut.
  • Botwinkę umyłam, posiekałam zarówno buraczki jak i liście i łodygi, dodałam do kapusty.
  • Gotowałam jeszcze 20 minut.
  • Śmietanę wymieszałam z odrobiną zupy i posiekanym koperkiem, wlałam do garnka.
  • Zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro kikolskie 

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger