wtorek, 22 czerwca 2021

Zupa pomidorowa z zacierkami

No, powiem szczerze że dawno już nie zjadłam tak pysznej pomidorówki.
Gęsta, aromatyczna, treściwa, pożywna, same "achy" o "ochy", zresztą pomidorówki tak mają, zbierają zawsze same pochwały.
Polecam dziś tą moją z zacierkami, wyśmienita.
Pomidorówka z zacierkami.

Składniki:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • nieduży por
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • gałązka bazylii
  • 150 ml śmietany kwaśnej 12 %
  • 1000 ml wody
Zacierki:
  • 100 g mąki pszennej T 650
  • 2 małe jaja
  • szczypta soli
Przygotowanie zupy:
  • Do garnka włożyłam cały filet, zalałam go wodą, zagotowałam.
  • Teraz dodałam obrane warzywa, sól, ziarenka pierzu i ziela angielskiego, liście laurowe i gotowałam do miękkości jakieś 20 minut.
  • Wyjęłam ugotowany filet i pokroiłam go w kostkę, marchewkę na kawałki ok. 1 cm, wyjęłam ziarenka i liść laurowy.
  • Do zupy włożyłam teraz koncentrat, zagotowałam i zmiksowałam razem z pietruszką, porem i selerem.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, ponownie włożyłam kurczaka i marchew.
  • Z mąki i jaj zagniotłam zwarte ciasto i odrywając kawałeczki wrzucałam do garnka z zupą.
  • Gotowałam ok. 10 minut.
  • Wyłączyłam ogień i doprawiłam śmietaną i posypałam porwanymi listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Plaża w Pęczniewie woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Smacznie, zdrowo - na mojej diecie w sam raz. Dziękuję za Pani przepisy - są znakomite.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger