piątek, 7 maja 2021

Wytrawne naleśniki kasztanowe

Przepis na te naleśniki rozpływające się w ustach pochodzi z książki Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego".
Przepis pochodzi z kuchni francuskiej i zagościł na stałe do mojej kuchni.
Tak usmażone naleśniki są kremowe, delikatne i rewelacyjne, spróbujcie sami.
Naleśniki kasztanowe.


Składniki:

  • 1 duże jajo
  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 1 szklanka pełnego mleka 
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • igiełki z 2 gałązek rozmarynu
  • 6 - 8 plasterków szynki lub boczku
  • ser gruyère


Przygotowanie naleśników:

  • Jajo wymieszałam dokładnie z mlekiem, sporą szczyptą soli i mlekiem.
  • Potem dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam aby nie było grudek.
  • Ciasto ma być dość lejące, jeśli jest za gęste wystarczy dodać mleka.
  • Nieprzywierajacą patelnię skropiłam oliwą, rozzsypałam kilka igiełek rozmarynu i plastry boczku.


  • Smażyłam aż boczek się lekko wytopił i wtedy wlałam na patelnię ciasto i smażyłam aż ciasto zaczęło odchodzić od brzegów patelni. 


  •  Wówczas wierzch posypałam startym serem.


  • Chwilę smażyłam i złożyłam naleśnik na połowę i ponownie posypałam serem.
  • Złożyłam na cztery i dosmażałam naleśnik.
  • I tak do wyczerpania ciasta.


Smacznego.
Przepis wg Jamiego Olivera.
Młyn nad Grabia w Brzeskach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger