czwartek, 25 marca 2021

Pieczony indyk z sosem

Tak przyrządzony indyk jest soczysty, kruchy, idealny.
Polany sosem smakuje rewelacyjnie.
To znakomity pomysł na podanie indyka w święta wielkanocne, polecam.
Indyk w sosie.


Składniki:

  • 1500 g piersi indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • gałązka rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz 
  • 3 łyżki masła

Sos:

  • 1/2 szklanki konfitury z moreli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki brandy
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 cebule


Przygotowanie dania:

  • Mięso umyłam i osuszyłam.
  • Posiekałam rozmaryn, wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cayenne, sokiem z cytryny i natarłam tą pastą mięso,
  • Wstawiłam na minimum godzinę do lodówki.
  • Cebule pokroiłam na ćwiartki, jak bardzo duże to na ósemki.
  • Mięso włożyłam do brytfanny, na dno wlałam 1/2 szklanki wody a wierzch mięsa polałam rozpuszczonym masłem.
  • Obok indyka ułożyłam w brytfance cząstki cebuli.
  • Piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół.
  • Po upieczeniu mięso zawinęłam w folię aluminiową aby pozostało miękkie i soczyste..

Przygotowanie sosu:

  • Konfiturę przetarłam przez sito, wlałam do garnuszka, wlałam sok z cytryny, cayenne i brandy, podgrzałam.
  • Pod upieczonym mięsem w brytfannie pozostał sos który wymieszałam z konfiturą.
  • Skrobie wymieszałam z odrobiną wody i wlałam do sosu, zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam mięso z sosem i cząstkami cebuli.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Ciechocinku

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger