czwartek, 11 marca 2021

Papryka w cieście

Hiszpańskie tapas to przekąski na jeden kęs, pyszne, sycące, warte spróbowania.
Dziś w roli tapas papryka smażona w cieście, pyszna i delikatna.
Ciasto piwne idealnie tutaj pasuje, polecam.
Do papryki zrobiłam salsę warzywną, która dopełnia całości dania.
Paprykowe tapas.


Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki świeżego posiekanego majeranku
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 ml piwa - miałam Bojan Muscovado
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • sól morska
  • olej do smażenia

Salsa:

  • 1 pomidor bawole serce
  • 1 mała szalotka
  • 3 ogórki kiszone
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • listki kolendry do posypania
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy


Przygotowanie papryki w cieście:

  • Najpierw zrobiłam ciasto:
  • Mąkę orkiszową wymieszałam z ciemnym piwem, dodałam sól, majeranek, proszek do pieczenia i wymieszałam na dość gęste ciasto.
  • Paprykę obrałam i pokroiłam na duże kawałki.
  • Rozgrzałam w rondlu olej.
  • Kawałki papryki maczałam w cieście piwnym i wrzucałam na rozgrzany olej, smażyłam aż się pięknie zrumieniły.
  • Osączałam usmażone papryki na ręczniku papierowym.

Przygotowanie salsy:

  • Pokroiłam pomidora w kosteczkę, tak samo jak szalotkę, ogórki, wymieszałam z oliwą, octem, sola i pieprzem, posypałam listkami kolendry.
  • Podałam papryki z salsą.


Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Skopje - Macedonia Północna

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger