poniedziałek, 4 stycznia 2021

Huevos rancheros - Szakszuka z Meksyku

Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na szakszukę, jednak na taką meksykańską nie było.
Przepis znalazłam na blogu Ale Meksyk!.
Wszyscy mają swoją szakszukę org. shakshuka, to i Meksyk ma, pod dźwięczną nazwą Huevos rancheros czyli jaja farmerskie.
Przepis jest prosty więc zachęcam do zrobienia jeśli jeszcze nie znacie tej potrawy, a jeśli znacie wiecie że jest pyszna i też zróbcie.
Szakszuka po meksykańsku.


Składniki: 2 porcje
  • 4 jajka
  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400 ml
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki drobno roztartych ziaren kolendry
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 - 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 dużej białej cebuli
  • sól morska 
  • pieprz do smaku
  • spora garść świeżej kolendry
  • 1 papryczka jalapeno ew. chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 100 ml wody
  • 50 g sera feta pokruszonego
  • 1 dojrzałe awokado

Przygotowanie szakszuki:
  • Pokroiłam drobno cebulę i podsmażyłam ją na na oliwie, ok. 2 minut.
  • Jak cebula się zeszkliła dodałam pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Smażyłam kolejne 2 minuty.
  • Teraz dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę jalapenio, kmin rzymski,roztartą kolendrę, sól, pieprz, przesmażyłam i wlałam pomidorki z puszki, oraz wodę.
  • Dusiłam całość pod przykryciem jakieś 5 minut, potem zdjęłam pokrywkę, smażyłam aż sos zgęstniał.
  • Teraz w masie pomidorowej na patelni zrobiłam 4 wgłębienia i w każde wbiłam jajo, posoliłam jaja i oprószyłam pieprzem.
  • Gotowałam tak ok. 3 - 4 minut aż jaja się ścięły.
  • Posypałam kolendrą i na chwilę przykryłam pokrywką aby lekko zaparowało, pachnie obłędnie.
  • Pokroiłam w kosteczkę awokado, posypałam szakszukę i posypałam pokruszoną fetą.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Grabia w Ldzaniu Talarze woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger