wtorek, 26 stycznia 2021

Domowy sos Teriyaki

Sos teriyaki to jeden z najpopularniejszych japońskich sosów zarówno w swojej ojczyźnie, jak i w innych krajach. 
Głównymi jego składnikami są: sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, miód, olej sezamowy i mąka kukurydziana. 
Można go przygotować samemu w domowej kuchni i nie jest to trudne.
Polecam głównie do mięs, sajgonek, placków, krokietów, do czego najdzie Was ochota.
Sos Teriyaki.


Składniki:
  • 120 ml sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie sosu:
  • W rondelku wymieszałam mąkę kukurydzianą z wodą, dodałam sos sojowy, wino, ocet ryżowy, cukier oraz czosnek i imbir i zaczęłam podgrzewać ciągle mieszając.
  • Gdy mieszanka się podgrzała gotowałam jeszcze chwilę aż sos lekko zgęstniał.
  • Dodałam olej sezamowy, wymieszałam.
  • Potem go wystudziłam, przelałam do butelki i przechowuję w lodówce nawet do 3 miesięcy.
  • Używam do mięs, ryb, placków, sajgonek.
Smacznego.
Przepis kuchni japońskiej.
"Podróże małe i duże"
Na zamku w Reszlu woj. warmińsko - mazurskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger