czwartek, 21 stycznia 2021

Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach

Miałam kilka końcówek różnej mąki i tak oto powstał pyszny chleb.
Radzę eksperymentować z mąkami bo to świetna zabawa a potem pyszny i zdrowy chleb zjemy na śniadanie wraz z innymi zajadającymi.
Chleb jest prosty w wykonaniu, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę.
Zapraszam do pieczenia.
Jak zrobić zakwas? dowiecie się z przepisu, nic bardziej prostego, nie bójcie się zakwasu.
Chleb mieszany.


Składniki: keksówka 26 x 12 góra

  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 100 g mąki żytniej T 720
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 15 g soli
  • 400 g wody
  • 200 g zakwasu żytniego z lodówki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • mąka do posypania formy i wierzchu chleba
  • masło do formy


Przygotowanie chleba:

  • Do miski wlałam wodę, dodałam drożdże i zakwas oraz sól, wymieszałam.
  • Teraz wsypałam wszystkie mąki i dokładnie wymieszałam.
  • Nie za długo, do połączenia składników.
  • Dodatek drożdży sprawia że chleb szybciej rośnie ale smak ma bardziej zakwasowy.
  • Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch, posypałam mąką, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na ok. 2 - 3 godziny.
  • Chleb ma wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczony chleba wyjęłam z formy i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Wisła w Ciechocinku

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger