sobota, 12 grudnia 2020

Strucla z serem na zakwasie

Piekłam już czekoladową babę na zakwasie a teraz pokusiło mnie o zrobienie zakwasowej strucli.
Ciasto jest bardzo wilgotne, mega pyszne i warto się nim poważniej zająć no chyba ze nie lubicie strucli.
Upieczenie strucli trochę czasu wymaga, ale nie jest pracochłonne, zachęcam.
Strucla z serem.


Składniki: keksówka 30 x 14 cm
Starter:

  • 40 g mąki pszennej T 750
  • 10 g cukru trzcinowego
  • 13 g zakwasu pszennego
  • 18 g wody

Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej T 750
  • cały starter
  • 1 jajo
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 43 g miękkiego masła
  • 4 g soli
  • 55 g mleka

Nadzienie serowe:

  • 400 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 jajo
  • 1 cm pasty waniliowej
  • 2 łyżki miodu lawendowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie startera:
  • Zrobiłam starter w piątek przed pracą rano.
  • Wszystkie składniki startera włożyłam do słoja, wymieszałam i wstawiłam do lodówki.
  • Jeśli ktoś przebywa w domu można poczekać w temperaturze pokojowej aż starter podwoi swoja objętość i jeśli nie będzie to czas na babkę dopiero wówczas wstawić do lodówki a wyjąć jak będziecie gotowi piec.
  • Mój starter w lodówce urósł znakomicie, wyjęłam go z lodówki zaraz po przyjściu do domu około godziny 16, aby się ocieplił.
Przygotowanie ciasta:
  • Do przygotowania ciasta użyłam robota kuchennego.
  • Około godziny 17 po południu do misy robota włożyłam wszystkie składniki na ciasto i wymieszałam na pierwszym biegu.
  • Potem na 2 biegu wyrabiałam 3 - 4 minuty.
  • Odstawiłam ciasto aby odpoczęło na 15 - 20 minut.
  • Potem dodawałam miękkie masło na dwa razy, najpierw połowę a jak ciasto wchłonęło masło, dodałam drugą połowę.
  • Wyrabiałam ciasto około 8 - 10 minut.
  • Jeśli rozciągnięte ciasto nie jest elastyczne, wystarczy je pozostawić na kolejne 15 minut i złożyć rozciągając.
  • Miskę spryskałam olejem, z ciasta uformowałam kulę i włożyłam ją do miski.
  • Odstawiłam ciasto w misce z pokrywką do wyrastania na 2 godziny.
  • Potem miskę wstawiłam na noc do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
  • Ser przełożyłam do malaksera, dodałam jajo, miód, jogurt, pastę waniliową i zmiksowałam na gładką masę.
Przygotowanie strucli:
  • Ciasto wyjęłam z lodówki,
  • ocieplało się 30 minut, po czym zagniotłam je i rozwałkowałam na placek 38 x 45 cm.
  • Na rozwałkowany płat ciasta nałożyłam ser, równo rozsmarowałam, zostawiając brzegi 1 cm nie posmarowane.
  • Zwinęłam ciasto w rulon.
  • Rulon ostrym nożem przekroiłam wzdłuż na dwa paski, zlepiłam brzegi, układając paski obok siebie rozcięciem w górę i zaplotłam paski, serem do góry.
  • Przełożyłam struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 2 godziny.
  • Czasami strucla rośnie dłużej, zależy to od wielu czynników, czekajcie po prostu aż urosną.
  • Potem piekłam ją w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut, zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 30 minut.
  • Jeśli strucla za bardzo się rumieni wystarczy przykryć ją papierem do pieczenia.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek książąt Saksonii w Dreźnie - Niemcy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger