środa, 9 grudnia 2020

Bardzo łatwy chleb bez wyrabiania

Pracy z tym chlebem mało, tylko potrzeba trochę czasu aby wyrósł a potem tylko wypiec i domowe pieczywo gotowe.
Fakt że nie ma przy nim pracy sprawia że idealnie wpisze się w świąteczne menu aby potem cieszyć domowników swym smakiem.
Zaczynamy?
Chleb bez wyrabiania.


Składniki:
  • 450 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych
Przygotowanie chleba:
  • Wszystkie składniki na chleb włożyłam do pojemnika z pokrywką i wymieszałam ok. 30 sekund, do połączenia składników.
  • Jeśli macie drożdże świeże to je wkruszcie do masy.
  • Pojemnik nakryłam pokrywką i wstawiłam na 12 - 18 godzin do lodówki - u mnie cała noc.
  • Po tym czasie wyjęłam cisto na blat, zagniotłam i ukształtowałam bochenek.
  • Ułożyłam bochen na łopacie do pizzy wysypanej mąką, bochen tez posypałam mąką, można na papierze do pieczenia.
  • Pozostawiłam bochen na godzinę do wyrastania.
  • Piekarnik razem z kamieniem lub blachą nagrzałam do 220 C.
  • Jak bochen wyrósł, zsunęłam go na kamień, nacięłam żyletką
  • i piekłam ok. 45 minut.
  • Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Meczet w Bitoli - Macedonia Północna

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger