niedziela, 8 listopada 2020

Sałatka z pstrągiem, kurczakiem i papają

Ta szybka i pyszna sałatka posmakuje każdemu.
Jest w niej aromatyczny kurczak, kremowy pstrąg wędzony i delikatna papaja.
Całość to idealne danie nie tylko na jesień ale przez cały rok.
Sałatka z pstrągiem i kurczakiem z dodatkiem papai.


Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g roszponki
  • 1 nieduża papaja
  • 1 pstrąg wędzony
  • garść szpinaku
  • ok. 80 g sera Fourme d'Ambert z niebieską pleśnią

Dressing:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy z truflą
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżeczki oregano

Przygotowanie dania:

  • Pstrąga obrałam ze skóry i z ości, połamałam na kawałki.
  • Papaję obrałam ze skóry, usunęłam nasiona i pokroiłam w plasterki.
  • Kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w sosie sojowym i usmażyłam na oleju.
  • Czosnek przecisnęłam do słoiczka, dodałam musztardę, syrop klonowy, oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz a także oregano i dokładnie wymieszałam.
  • Umyłam i osuszyłam szpinak i roszponkę.
  • Na talerzu ułożyłam liście roszponki i szpinaku, na nich ułożyłam papaję, kurczaka i kawałki pstrąga.
  • Ułożyłam na wierzchu pokruszony ser.
  • Wszystko polałam sosem i gotowe.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Kaliszu woj. wielkopolskie

2 komentarze

  1. Sałatka wygląda przepysznie. Nie jem pstrąga. W moim przypadku zastąpię go wędzona makrelą.
    Przypuszczam, że też będzie pyszna.
    Zdrowego szczęśliwego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie jesz pstrąga? tak z ciekawości? Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger