czwartek, 29 października 2020

Zapiekanka z cukinią, szynką i szpinakiem - tarta z warzywami

To pyszne danie jest pożywne, smakowite i aromatyczne.
Idealne na jesienne dni, polecam serdecznie.
Zapiekanka z warzyw.

Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:

  • 70 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 marchewka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 mały por
  • 100 g szynki
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 2 jaja
  • pieprz czarny
  • 120 g żółtego sera - u mnie Stilton
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść liści świeżego szpinaku

Przygotowanie ciasta:

  • Mąkę wsypałam do miski, dodałam posiekane masło, jajo i szczyptę soli i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
  • Tortownice wysmarowałam masłem i wylepiałam ciastem; dno i boki na wysokość 2 cm.
  • Ponakłuwałam ciasto widelcem.

Przygotowanie farszu:

  • Szynkę pokroiłam w kostkę, marchewkę pokroiłam w drobną kostkę, cukinię wraz ze skórką pokroiłam także w kostkę.
  • Pokroiłam w kosteczkę także pora.
  • Warzywa smażyłam na rozgrzanym maśle aż stały się miękkie, jakieś 10 minut.


  • Do usmażonych warzyw włożyłam szynkę, wymieszałam.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam, ułożyłam g na cieście.
  • Na szpinaku ułożyłam wszystkie warzywa z szynką.
  • Śmietanę wymieszałam ze startym serem, jajami, ziołami, pieprzem.
  • Zalałam warzywa w  tortownicy.
  • Piekłam tarte w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 40 - 50 minut aż zarumieni się na wierzchu.
  • Podałam gorącą.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ciekoty woj. świętokrzyskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger