wtorek, 13 października 2020

Ajvar - pasta z papryki i bakłażana

Ajvar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana.
Robiłam ajvar z innego przepisu i też jest pyszny.
Proponuję zrobić także i tą wersję rodem z Macedonii bo smak jest o niebo głębszy i choć tych papryk dojrzewających w słońcu ze specyficznym aromatem u nas w Polsce nie kupimy, nasze papryki i tak są znakomite aby wykonać tę pastę.
W Macedonii podawano nam ją na każdym kroku.
Roboty sporo bo obieranie papryk należy do czasochłonnych zajęć ale warto.
Pasta paprykowa z Macedonii Północnej.


Składniki:

  • 1500 g czerwonej dojrzałej papryki
  • 1 bakłażan
  • 2 ostre papryczki
  • sól do smaku ok. łyżeczki
  • 100 - 150 ml oleju
  • 40 ml octu jabłkowego


Przygotowanie pasty:

  • Papryki ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika w temperaturze 190 C z opcją grilla aby skórka się owędziła i zrobiła czarna.
  • Wtedy papryki przełożyłam do naczynia z pokrywką i zostawiłam aż przestygła.
  • Bakłażana upiekłam podobnie jak paprykę, przestudziłam i obrałam, przepuściłam przez maszynkę do mięsa.
  • Przestudzoną paprykę obrałam ze skórki i pestek i także zmieliłam.
  • Połączyłam w rondlu o grubym dnie paprykę i bakłażana, wlałam olej i gotowałam aż sos stał się gęsty ok. 60 minut.
  • Przemieszanie łyżką zostawia ślad w rondlu.
  • Wtedy dodałam sól i ocet do smaku i gotowe.
  • Przełożyłam do słoików, pasteryzowałam i zajadaliśmy całą zimę.
  • Oczywiście jedna porcja to niedużo, dlatego można sobie zwiększać ilość składników.
  • Zapomniałam dodać że podczas pieczenia papryk i potem podczas gotowania pasty zapach wędzonej papryki rozchodzi się po całym domu.

Smacznego.
Przepis kuchni Macedonii.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Lubieniu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger