czwartek, 3 września 2020

Bigos c cukinii

Przepis jest prosty i całkiem szybko taki bigos można zrobić.
Cukinia tutaj jest jędrna i smakuje obłędnie.
Koniecznie trzeba spróbować.
Takie danie jest idealne na jesienne dni gdy trochę chłodniej za oknem.
Cukiniowy bigos.


Składniki: 

  • 1 średnia cukinia żółta
  • 1 średnia cukinia zielona
  • 150 g cienkiej kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1/2 pęczka szczawiu krwistego
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 marchew
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie dania:

  • Kiełbasę, cebulę, czosnek pokroiłam drobno w kostkę.
  • Marchew obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Szpinaki i szczaw umyłam i osuszyłam.
  • Cukinię pokroiłam  w krążki.
  • W dużym garnku podsmażyłam na oleju cebulę, kiełbasę, czosnek.
  • Potem dodałam marchew i przyprawy a także pomidory z puszki oraz cukinię.
  • Gotowałam pod przykryciem 15 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą, wrzuciłam listki szpinaku i szczawiu, zagotowałam aby lekko zwiędły.
  • Ser pleśniowy pokroiłam w kostkę i posypałam nim danie już na talerzach.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zatoka Kości - muzeum na wodzie w Macedonii Północnej

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger