środa, 29 lipca 2020

Pesto rzodkiewkowe z gorgonzolą

Pesto z liści bazylii to klasyka, natomiast pesto z liści rzodkiewek to powiecie że to nie pesto? no może i tak ale smakuje wybornie i jest znakomite do makaronu, kanapek, warzyw.
Młode listki rzodkiewek mają słodki, lekko pikantny smak, idealny do pesto.
Polecam serdecznie, z gorgonzolą ma jedyny i niepowtarzalny smak.
Pesto z liści rzodkiewek.


Składniki:

  • liście z 2 pęczków młodych rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków arachidowych
  • sól morska
  • 85 g gorgonzoli
  • 50 ml oliwy

Przygotowanie pesto:

  • Liście rzodkiewkowe wymyłam i osuszyłam, włożyłam do misy malaksera.
  • Dodałam także ząbki czosnku, orzechy, sól i ser i zmiksowałam na gładką masę.


  • Teraz dodawałam oliwę miksując do oczekiwanej konsystencji.
  • Gotowe, używajcie do czego lubicie.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Trogir - Chorwacja

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger