poniedziałek, 29 czerwca 2020

Sernik brzoskwiniowy na zimno

Lubicie brzoskwinie? pachnące, soczyste? rozpływające się w ustach?
No to super, bo my też.
Łatwo z nich wyczarować pyszny deser.
Tym razem na tapetę zostały wzięte brzoskwinie ciasteczkowe, delikatne i aromatyczne, bardzo pyszne.
Sernik z ich udziałem to prawdziwa delicja, koniecznie spróbujcie.
Sernik z brzoskwiniami ciasteczkowymi.


Składniki: tortownica 22 cm

  • 450 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 6 sporych brzoskwiń ciasteczkowych
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżki miodu
  • 250 g ricotty
  • 50 g orzechów laskowych


Przygotowanie sernika:

  • Żelatynę namoczyłam w 1/4 szklanki wody, potem lekko pogrzałam - nie gotować, aby się rozpuściła.
  • Galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystudzenia
  • Brzoskwinie podzieliłam na cząstki, 3 będą potrzebne do środka sernika i trzy na górę.
  • Serek homogenizowany i ricottę włożyłam do miski, wymieszałam z miodem.
  • Potem dodałam rozpuszczoną żelatynę i cząstki trzech brzoskwiń, wymieszałam i wyłożyłam do tortownicy, na której dno ułożyłam papier do pieczenia.
  • Wyrównałam wierzch, wstawiłam do lodówki na 10 minut.
  • Na wierzchu sernika ułożyłam resztę brzoskwiń a dookoła posypałam posiekanymi orzechami, lekko wciskając je w ser.
  • Najpierw zalałam sernik  niewielką ilością galaretki, wstawiłam do lodówki aby stężała, wtedy ani brzoskwinie, ani orzechy nie wypłyną na wierzch. 
  • Resztę galaretki wylałam na sernik jak poprzednia warstwa stężała.
  • Chłodziłam do całkowitego stężenia.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Besiekierach woj. łódzkie

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger