czwartek, 4 czerwca 2020

Podpłomyki z łososiem

Pomysł na same podpłomyki pochodzi od Jamiego Olivera, reszta to moja inwencja.
Łosoś tutaj z pomidorem i rukwią smakuje wybornie, polecam.
Podpłomyki robi się bardzo szybko i warto zajadać je nie tylko na śniadanie, ale również zabrać do pracy w pudełku na drugie śniadanie.
Podpłomyki na śniadanie.


Składniki: 
Podpłomyki: 6 sztuk

  • 12 łyżek jogurtu
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • kilka gałązek rukwi wodnej
  • żółta papryczka chili
  • pomidor
  • kilak łyżek chutneya z mango
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek koperku

Przygotowanie podpłomyków:

  • Mąkę wymieszałam z jogurtem, solą, oliwą i proszkiem do pieczenia na gładkie i zwarte ciasto.
  • Podzieliłam ciasto na sześć części, z każdej wałkowałam podłużny placek.
  • Piekłam je na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
  • Każdy podpłomyk posmarowałam chutneyem z mango, jogurtem, ułożyłam kawałki łososia, pomidora, posypałam koperkiem i rukwią wodną a także posiekaną papryczką chili.

Smacznego.
Przepis wg pomysłu Jamiego Olivera.
"Podróże małe i duże"
Pałac Wojanów woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger