czwartek, 25 czerwca 2020

Kruchy placek z wiśniami

Szybki, pyszny, widowiskowy i szybko znika - taki jest mój dzisiejszy placek.
Macie na niego ochotę? pracy przy nim nie za dużo a mina zjadających, mlaskających przy kawie czy czystku bezcenna.
Zachęceni? no to pieczemy.
Placek z wiśniami i bezą. 


Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 4 długie biszkopty albo 6 okrągłych

Nadzienie:

  • 500 g wydrylowanych wiśni

Na bezę:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie ciasta kruchego:

  • Masło posiekałam z mąką i cukrem.
  • Dodałam żółtka i zarobiłam zwarte i elastyczne ciasto.
  • Owinęłam ciasto w folię i włożyłam na 30 minut do lodówki.
  • Wiśnie wydrylowałam.

Przygotowanie ciasta:

  • Na dnie formy włożyłam papier do pieczenia i wylepiłam dno ciastem a także zrobiłam brzeg wkoło na wysokość 1 cm.


  • Ciasto posypałam pokruszonymi biszkoptami.


  • Na biszkoptach umieściłam gęsto wiśnie.


  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
  • W trakcie jak ciasto się piekła ubiłam białka na sztywna pianę razem z cukrem a potem delikatnie wymieszałam  z mąką ziemniaczaną.
  • Po 25 minutach pieczenia wyjęłam placek, rozprowadziłam delikatnie bezę i zapiekałam jeszcze 20 minut.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kwitnący krzak żarnowca

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger