środa, 24 czerwca 2020

Bułki śniadaniowe z pestkami dyni

Szybkie bułki dziś zaproponuję.
Szybko się je robi, szybko piecze i bardzo szybko znikają w torbach, pudełkach a potem brzuchach zjadających.
Chrupiące i zdrowe pestki dyni są tutaj idealnym dodatkiem.
Bułki na śniadanie.


Składniki: 10 sztuk

  • 500 g bio mąki pszennej chlebowej T 1050
  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju
  • 300 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 - 4 łyżki pestek dyni


Przygotowanie bułek:

  • Drożdże wymieszałam z wodą i cukrem.
  • Mąkę wsypałam do misy robota, wymieszałam mieszadłem hakowym z solą i olejem.
  • Potem wlałam wodę z drożdżami, wyrobiłam ciasto.
  • Pod koniec wsypałam pestki dyni i ponownie wyrobiłam.
  • Jeśli ktoś nie posiada robota, można to zrobić ręcznie.
  • Ciasto ma być elastyczne i miękkie.
  • Podzieliłam cisto na 10 części, z każdej zrobiłam kulkę i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdą bułkę spłaszczyłam, nacięłam, odstawiłam na 10 minut do napuszenia.
  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
  • Studziłam bułki na kratce.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Mgły nad Doliną

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger