piątek, 29 maja 2020

Zapiekanka czereśniowa - sernik z czereśniami

Ten deser to tak pomiędzy zapiekanką a sernikiem.
Nie trzyma się zwarcie tak jak sernik i dlatego może być nazwane zapiekanką, jak uważacie.
Jest przepyszny, idealny do kawy czy herbaty, kremowy, delikatny, można zrobić z żółtymi czereśniami, będzie super.
Sernik czereśniowy.


Składniki: tortownica 20 cm

  • 300 g czereśni
  • 450 g twarogu półtłustego
  • 200 ml gęstej śmietany 18 %
  • 50 g ksylitolu lub cukry trzcinowego
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego - proszku
  • 4 jaja
  • skórka otarta z cytryny
  • gałązka mięty
  • 1 trawa cytrynowa
  • 100 g masła


Przygotowanie sernika:

  • Czereśnie wypestkowałam.
  • Rozpuściłam i ostudziłam 7 łyżek masła.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Żółtka ubiłam z ksylitolem na gładką, puszysta masę.
  • Twaróg zgniotłam w dłoniach, dodałam śmietanę, wymieszałam.
  • Do twarogu ze śmietaną dodałam utarte żółtka, roztopione masło, wypestkowane czereśnie, posiekaną trawę cytrynową, i posiekaną miętę, proszek budyniowy, wymieszałam.
  • Białka ubiłam na sztywną masę i dodałam do twarogu, delikatnie wymieszałam.
  • Naczynie do zapiekania lub tortownicę obficie wysmarowałam resztą masła i przełożyłam masę.
  • Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół.
  • Sernik/zapiekanka musi się ładnie ściąć pośrodku.
  • Posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czereśniami.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wiosna w Kole woj. wielkopolskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger