Ma idealny smak i tutaj w kapuśniaku sprawdziła się znakomicie.
Polecam spróbujcie tej pysznej zupy.
Kapuśniak z chorizo.
Składniki:
- 100 g chorizo pikantnego
 - 1 średnia cebula
 - 600 g ziemniaków
 - 2 - 3 marchewki
 - 1 por
 - 3 łodygi selera naciowego
 - 1 nieduża główka białej kapusty
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 - 1 - 2 listki laurowe
 - 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
 - sól morska
 - pieprz świeżo mielony
 - 1200 ml wody
 
Przygotowanie zupy:
- Chorizo pokroiłam w plastry.
 - Cebulę posiekałam selera pokroiłam w plasterki, w plasterki także pokroiłam oczyszczonego pora.
 - Marchew umyłam i pokroiłam w plastry, ziemniaki po obraniu w kostkę.
 - Kapustę poszatkowałam.
 - W dużym garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim chorizo i cebulę.
 - Potem dołożyłam marchew, ziemniaki, pora, selera i smażyłam 5 minut, ciągle mieszając.
 - Wlałam do garnka ok. 1200 ml wody, wrzuciłam ziele, liść laurowy, gotowałam 10 minut.
 - Potem dodałam poszatkowaną kapustę i gotowałam jeszcze 15 minut.
 - Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
 - Podałam z natką pietruszki.
 
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
| Sobór św. Aleksandra Newskiego w Łodzi | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.