wtorek, 24 marca 2020

Omlet kalafiorowy

Jeszcze kilka dni wcześniej nie wiedziałam o jego istnieniu, teraz wiem że jest pyszny, pożywny, idealny do przemycenia nielubianych warzyw przez dzieci.
Jak widać na zdjęciach, omlet to nie tylko jaja i już, tutaj warzywa i mnóstwo odżywczego kalafiora a efekt zadziwił mnie, Was też zadziwi.
Popróbujcie, zachęcam.
Przepis przywędrował do nas z USA.
Omlet z kalafiora.


Składniki: 4 porcje

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebulka
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól morska
  • pieprz biały do smaku
  • szczypiorek do posypania
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie omletu:

  • Kalafiora, paprykę i cebulkę starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Do kalafiora dodałam jaja, sól, pieprz, kurkumę i dokładnie wymieszałam.
  • Na dużej patelni rozgrzałam olej i wylałam masę, rozprowadziłam na całej patelni.
  • Smażyłam chwilę aż woda z kalafiora odparowała.
  • Wtedy podzieliłam omlet na cztery części aby lepiej się przewracało.


  • Smażyłam jeszcze aż omlet przyrumienił się pod spodem około 8 minut.
  • Potem przewróciłam na drugą stronę i smażyłam na złoty kolor.
  • Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Karpnikach woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger