piątek, 6 marca 2020

Bułki preclowe

Te bułki najpierw się gotuje a potem piecze.
Trochę z nimi "zabawy" ale warto potem zajadać pyszne bułeczki na śniadanie z serkiem czy masełkiem.
Smakują podobnie jak słynne precelki.
Będą idealne do pracy czy szkoły dla dzieciaczków, studenci też nie pogardzą.
Bułki śniadaniowe.



Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży instant lub 14 g świeżych
  • 550 - 580 g mąki pszennej T 750
  • 30 g roztopionego masła
Do gotowania:
  • 2 litry wody
  • 4 łyżek sody oczyszczonej
Dodatkowo:
  • 20 g masła roztopionego
Do posypania:
  • sól morska


Przygotowanie bułek:
  • Mąkę wymieszałam z suchymi drożdżami, jeśli robicie ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić zaczyn.
  • Do misy z mąką i drożdżami dodałam najpierw cukier i sól, wymieszałam a następnie wodę i wyrobiłam ciasto do połączenia składników.
  • Potem wlewałam roztopione masło i wyrabiałam ciasto na 2 biegu robota przez 8 minut.
  • Wyrabiałam do momentu aż ciasto stało się miękkie i elastyczne.
  • Ciasto przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na około 60 minut, ciasto musi podwoić swoja objętość.
  • Gdy ciasto podwoiło swoją objętość nagrzałam piekarnik do 220 C z opcją grzania góra/dół a na ogień postawiłam garnek z wodą i sodą.
  • Ciasto wyjęłam na oprószony mąką blat, krótko zarobiłam i podzieliłam na 10 równych części.
  • Formowałam bułkę i od razu wkładałam na 30 sekund do wrzątku, wyjmowałam i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej, zostawiając odstępy bo bułki urosną.
  • Postępowałam tak z każdą bułeczką.
  • Bułki nacięłam żyletką, posmarowałam rozpuszczonym masłem i posypałam solą morską.
  • Od razu włożyłam do piekarnika i piekłam 15 - 20 minut aż pięknie się zrumieniły.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis z netu.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Lubieniu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie

4 komentarze

  1. Bułeczki wyglądają przepysznie. Domyślam się, ze wybornie smakują.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam bułeczki i naprawdę są bardzo smaczne! Na pewno powtórzę ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger