sobota, 22 lutego 2020

Chrupiąca pychotka

Nazwa jest adekwatna do potrawy.
Koszyczki z chleba tostowego są chrupiące a w środku mega pyszna sałatka.
Ja tutaj użyłam mięsa z kurczaka, możecie użyć swojego ulubionego.
Danie idealne na śniadanie, obiad czy kolację.
Pięknie sprawdzi się na przyjęcia.
Spróbujcie i napiszcie jak smakowało?
Koszyczki z kurczakiem.


Składniki: 4 porcje

  • 12 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 - 4 małe marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 3 udka z kurczaka b/k
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurt naturalnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej 


Przygotowanie dania:

  • Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowałam wałkiem do ciasta.
  • Ułożyłam po trzy takie kromki w kokilkach lub innych naczyńkach do zapiekania.
  • Skropiłam wnętrze olejem i piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 15 minut.
  • Filety z udek ugotowałam w lekko osolonej wodzie, wyjęłam z rosołu, przestudziłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Marchewki i selera umyłam i pokroiłam w plasterki.
  • Majonez wymieszałam z jogurtem.
  • Mięso połączyłam w misce z marchewką i selerem, dodałam fileciki z pomarańczy, wymieszałam z sosem.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Farsz włożyłam do koszyczków z chleba.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Park Narodowy Galiczica w Macedonii Północnej

2 komentarze

  1. Oj pychotka, pychotka. Zrobiłam i przepadłam! Jedna z moich ulubionych przekąsek!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger