piątek, 31 stycznia 2020

Pizza z tureckiego chleba Fladen

Zakupiłam turecki chleb zwany Fladen, to najpopularniejszy turecki chleb.
Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, koniecznie oblepiony sezamem.
Idealnie nadał się do zrobienia pizzy.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Pizza na Fladen.


Składniki:
  • 1 chleb turecki Fladen - ok. 500 g
  • oliwa do skropienia chleba
  • 300 - 400 g sosu pomidorowego z czosnkiem
  • 100 g szynki długodojrzewającej 
  • 150 g grzybów shimeje białe
  • 200 g - 1 kulka sera buratta
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie dania:
  • Chleb przekroiłam na dwa placki, które ułożyłam na blaszce.
  • Skropiłam je oliwą i polałam sosem pomidorowym.
  • Na wierzchu ułożyłam porwaną szynkę długodojrzewającą, posypałam grzybami, i porwanym serem buratta.
  • Posypałam posiekaną natką pietruszki.
  • Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem i piekłam przez 15 - 20 minut.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ksawerowie woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger