wtorek, 31 grudnia 2019

Potrawka z patelni z indykiem

Pyszne danie dziś na stół wjechało, proponuje podać na stół sylwestrowy, będzie znakomitą przekąską przed północą.
Łatwe w wykonaniu, lekkie i smakowite, polecam.
Na karnawałowe imprezy też się świetnie nada.
Indyk z patelni.


Składniki:

  • 300 g mięsa z indyka - miałam filet z piersi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 cytryny
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki orzechów arachidowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • natka pietruszki do posypania
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska


Przygotowanie potrawki:

  • Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę.
  • Czosnek i imbir obrałam i drobno posiekałam.


  • Mięso wymieszałam z sokiem z cytryny i sosem sojowym, odstawiłam na godzinę aby się zamarynowało.
  • Marchewkę pokroiłam w plasterki a selera na kawałeczki.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso, potem dodałam marchew i selera, smażyłam 5 minut.
  • Mięso na patelni z warzywami podlałam reszta marynaty i dodałam 1/3 szklanki wrzątku, dusiłam 15 minut.
  • Na koniec dodałam pestki dyni i orzeszki arachidowe, smażyłam jeszcze 3 minuty.
  • Na talerzu posypałam posiekana natką pietruszki.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa wieża zegarowa w Chlewiskach woj. mazowieckie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger