czwartek, 21 listopada 2019

Omlet cesarski twarogwy

Przepis na omlet cesarki znajdziecie na blogu, dziś wersja z twarogiem.
Taki omlet jest delikatny i przepyszny, podany z dżemem, bitą śmietaną, owocami czy innymi dodatkami smakuje wybornie, polecam.
Cesarski omlet z dodatkiem twarogu.


Składniki:
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 jaja 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki namoczonych rodzynków
  • galaretka winogronowa do podania

Przygotowanie omletu:
  • Zalałam rodzynki gorącą wodą i odstawiłam na kilka minut.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Twaróg przecisnęłam przez praskę.
  • Do przeciśniętego twarogu dodałam żółtka, cukier trzcinowy, waniliowy, mąkę i mleko, zmiksowałam całość na gładką masę.
  • Rodzynki osączyłam i dodałam do masy, wymieszałam.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i powoli wymieszałam z masą twarogową.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wlałam masę twarogową.
  • Smażyłam omlet na małym ogniu około 5 minut, aż się przyrumienił od spodu.
  • Wtedy przewróciłam go na drugą stronę i dwoma widelcami porwałam na małe kawałki, które dosmażałam aż stały się rumiane.
  • Zdjęłam kawałki omletu na talerz i posypałam obficie cukrem pudrem oraz podałam z galaretką winogronową.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Faceliowe pola w czerwcu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger