wtorek, 1 października 2019

Warzywa w jogurcie

Idealne danie na obiad, ale i na wczesną kolację będzie znakomite.
Jest to danie z serii: nie wygląda a smakuje.
Dania z bakłażanem taki mają wygląd, brunatnoszary.
Za to smakują wybornie i polecam gorąco.
Jogurtowe warzywa.


Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 niedużego brokuła
  • 1 pęczek szparagów - ok. 500 g
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonego estragonu
  • 3 łyżeczki kolendry
  • sól różowa himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia


Przygotowanie dania:

  • Bakłażana przekroiłam wzdłuż na połówki, potem każdą połówkę ponownie wzdłuż na pół a potem w plastry.
  • Szparagi przełamałam, odłożyłam zdrewniałe końcówki a resztę pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.
  • Cukinię pokroiłam w półplasterki, brokuła podzieliłam na mniejsze kawałki.
  • Czosnek obrałam i posiekałam.
  • Do zeszklonej cebuli dodałam czosnek a potem cukinię, bakłażana i smażyłam aż zmiękły, dodałam brokuła i szparagi, gotowałam 5 minut.
  • Na koniec wlałam pomidory i dusiłam 2 - 3 minuty.
  • Teraz zdjęłam patelnię z ognia, wlałam jogurt, wymieszałam, dodałam estragon i utłuczoną kolendrę i podgrzałam.
  • Gotowałam 2 - 3 minuty, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam z chlebkiem marokańskim.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Stokrotki

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger