poniedziałek, 2 września 2019

Wytrawne placki jaglane z porami i kurkumą

Dawno już takich pysznych placków nie jadłam.
Kasza jaglana jest idealnym półproduktem do wielu dań a tutaj sprawdza się po prostu idealnie.
Aromatyczny por dopełnia całości.
Podałam z czatnejem z mango - idealnie tutaj pasowało.
Placki z kaszy jaglanej z porem.


Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 1 duży por
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • masło klarowane do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • czatnej z mango do podania


Przygotowanie placków:

  • Pora pokroiłam w ćwierćplasterki i podsmażyłam na łyżeczce masła klarowanego,dodałam kurkumę, przestudziłam.
  • Kaszę wymieszałam z jajami i skrobią ziemniaczaną, dodałam przesmażone pory, zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Doprawiłam solą i pieprzem.
  • Ciasto powinno spływać z łyżki, jeśli jest za gęste dodać należy odrobinę wody a jak za rzadkie trochę skrobi.
  • Na maśle klarowanym smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z czatnejem z mango.

Smacznego.
Pomysł według Iwona Zasuwa.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościółek w Tumie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger