niedziela, 8 września 2019

Gulasz transylwański - rumuński przysmak

Transylwania lub Siedmiogród to kraina historyczna w Rumunii i stamtąd pochodzi przepis na ten przysmak.
Kapusta kiszona i mięso duszone w jednym garnku, wydawałoby się niemożliwe a jednak danie jest pyszne i pożywne.
Ja podałam z kaszą gryczaną paloną i pasowała ona tutaj idealnie, polecam.
Gulasz z Rumunii.


Składniki:

  • 1000 g łopatki wieprzowej bez kości lub szynki
  • 900 g kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • 4 łyżki smalcu - u mnie gęsi
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól morska
  • 1 szklanka wody
  • kasza gryczana palona do podania


Przygotowanie gulaszu:

  • Mięso umyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • W garnku rozgrzałam smalec i obsmażyłam na nim mięso.
  • Pokroiłam w kostkę cebulę i dodałam ją do mięsa.
  • Zeszkliłam cebulę, podlałam wszystko wodą, dodałam paprykę, posoliłam i dusiłam pod przykryciem około 50 minut aby mięso było miękkie.
  • Dodałam do mięsa kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kapustę posiekałam i dodałam do mięsa, jeśli jest za mało wody trochę należy dodać.
  • Dusiłam jeszcze przez 30 minut aż kapusta zmiękła.
  • Mąkę wymieszałam ze śmietaną i wlałam do garnka, gotowałam 5 minut.
  • Podałam z kaszą gryczana paloną.
  • Można podać także z ziemniakami.

Smacznego.
Przepis kuchni rumuńskiej.
"Podróże małe i duże"
Kolegiata w Tumie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger