niedziela, 1 września 2019

Deser z mascarpone i plantanami

Deser idealny na początek roku szkolnego.
Pamiętam jak chodziłam jeszcze do podstawówki, babcia aby uprzyjemnić nam każdy początek roku szkolnego robiła nam słodkie niespodzianki.
Mój wnusio Tymek jeszcze za mały na szkołę ale deseru może spróbować już dziś.
Deser jest kremowy, pyszny a dodatek plantanów bardzo dojrzałych nadaje mu truskawkowego posmaku, polecam gorąco.
Idealny deser na początek roku szkolnego.
Deser dla małych i dużych z plantanami.



Składniki: 4 porcje
  • 60 g masła
  • 100 g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 duży bardzo dojrzały plantan
  • 500 g serka mascarpone
  • 120 g białej czekolady
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1 i 1/2 łyżki wody
  • 2 łyżki skórki otartej z limonki

Przygotowanie deseru:
  • Masło rozpuściłam i wystudziłam.
  • Malakserem zmiksowałam herbatniki i połączyłam z rozpuszczonym masłem.
  • Masą herbatnikową napełniłam dno małych pucharków, ugniotłam i wstawiłam do lodówki na 45 minut.
  • Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej.
  • Żelatynę namoczyłam w wodzie a potem rozpuściłam, lekko podgrzewając.
  • Mascarpone zmiksowałam i wymieszałam z przestudzona czekoladą.
  • Żelatynę wymieszałam z masą z mascarpone.
  • Plantany obrałam, pokroiłam na kawałki wielkości szklaneczek i pokroiłam wzdłuż na plastry.
  • Boki pucharków od środka przesmarowałam olejem, bardzo delikatnie aby potem łatwiej deser wyszedł z pucharka.
  • Ścianki pucharków wyłożyłam plastrami plantana, wlałam masę z sera i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
  • Potem na chwilę wstawiłam pucharki do wrzącej wody, 10 sekund i wyjęłam zawartość szklaneczek na talerzyki, udekorowałam skórką z limonki.

Smacznego.
Przepis MSŻ nr 1/2019
"Podróże małe i duże"
Drzewica zimą woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger