sobota, 21 września 2019

Chleb pszenno - żytni na piwie

Piękny i smakowity bochen dziś Wam przedstawiam.
Jego wykonanie nie jest jakoś szczególnie trudne, każdy powinien sobie taki bochen upiec.
Chleb ma sprężysty miąższ i delikatną skórkę i smakuje obłędnie.
Domowy chleb na bank powinien wejść do Twojego menu, jest tego wart.
Chleb na piwie.


Składniki: 1 bochen

  • 5 szklanek mąki orkiszowej Jasnej T 630
  • 3/4 szklanki mąki żytniej T 2000
  • 7 g suchych drożdży
  • 320 g piwa ciemnego porter
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie chleba:

  • Do misy robota wsypałam obie mąki, suche drożdże, sól, dodałam miód, olej oraz wlałam piwo i wyrabiałam do momentu aż ciasto zaczęło odchodzić od ścianek robota ok. 5 minut.
  • Wyrabiałam jeszcze 10 minut na 2 biegu robota.
  • Z ciasta uformowałam kulę, włożyłam do miski posypanej mąką, nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę, czasami potrzeba dłużej.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, uformowałam podłużny bochen, włożyłam do koszyka rozrostowego, wysypanego mąką ryżową na około 30 minut - tak do godziny do wyrośnięcia.
  • Piekarnik z blaszką rozgrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół.
  • Jak bochen wyrósł przeniosłam go górą do dołu na nagrzaną blachę, nacięłam żyletką i piekłam 10 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 180 C i piekłam kolejne 20 - 25 minut.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dworek Szomańskich w Kutnie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger